Podravka troši u svojoj proizvodnji preko 3.000 raznih materijala (sirovine, ambalaža, tehnički materijali, usluge…) godišnje. Kod sirovina – oko 750 raznih materijala, od čega su 200 primarne sirovine: žitarice i uljarice,voće i povrće ( svježe, smrznuto i u aseptik pakovanju). Tvornice koje koriste primarne poljoprivredne sirovine u Podravki: „Mlin” Koprivnica, „Kalnik” Varaždin, „Voće” Koprivnica, „Povrće” Umag.

Moguća je suradnja i kod sirovina višeg stupnja prerade, po sljedećoj proceduri:

Podravkine potrebe za žitaricama i način rada

Podravka godišnje za vlastite potrebe treba 30.000 t pšenice

  • Način rada: ugovori s kooperantima i slobodan otkup
  • Podravka svake godine ugovara s zainteresiranim poljoprivrednim gospodarstvima proizvodnju pšenice; moguće je financiranje proizvodnje po dogovoru mineralnim gnojivom, sjemenom, zaštitnim sredstvima
  • Cijena se formira prema tržišnoj cijeni u momentu otkupa, s time da Podravkinim kooperantima koji imaju ugovor sa Podravkom dajemo i dodatnu pogodnost: 0,03 kn/kg iznad objavljene otkupne cijene u slobodnom otkupu
  • Način otkupa u 2018 i dalje: pšenica će se kupovati po kvalitativnim razredima prema skali udjela
  • Ostale žitarice (kukuruz, raž, uljana repica …) ne koriste u proizvodnji ali izlaze u susret svojim kooperantima (plodored), a imaju i slobodan otkup u vrijeme žetve

Razredi kvalitete kod pšenice: Još u 2014. donesen je Kodeks otkupa žitarica i uljarica na nivou RH, kao mogućnost primjene. Podravka se odlučila za sljedeći model :

4 kvalitetna razreda s obzirom na udio proteina:

  1. razred, udio proteina >14 %
  2. razred, udio proteina 12,5 %  – 14 %
  3. razred, udio proteina 11 %  – 12.4
  4. razred, udio proteina < 11,5 %

Otkup i kupnja voća:

Podravka kod voća do sada nije imala ugovorenu proizvodnju, već se radilo o otkupu u vrijeme sezone. Slijedeće godine raditi će se ugovori za šljivu i ind. jabuku. Otkupljivati će se šljiva, višnja , aronija, kupina, šipak, jabuka. Sve ostale vrste voća koje Podravka koristi u proizvodnji džemova kupuju se kao smrznute sirovine ili u aseptik pakiranju i koriste u proizvodnji tokom cijele godine prema planovima (optimalizacija proizvodnje). Podravka svake godine otkupi cca 600 t. šljive i 500 t. jabuke. Mogućnosti su i veće, a sve ovisi o godini, urodu i ponudi.

Podravkine potrebe povrća:

  • Za razliku od voća Podravkine potrebe kod povrća su mnogo veće
  • Imaju 2 tvornice koje se bave preradom povrća: „Povrće” Umag (rajčica) i „Kalnik” Varaždin (ostalo povrće). Rajčica za proizvodnju u Umagu radi se u Istri (blizina tvornice, trošak transporta ..)
  • Interesantno: proizvodnja povrća u Varaždinu – tvornica Kalnik
  • Godišnje se za Kalnik nabavi ukupno 10 000 t. povrća – ovisno o godini, planovima prodaje, ugovorenim poslovima i prijelaznim zalihama iz prethodne godine
  • 85-90 % povrća za preradu nabavlja se na domaćem tržištu, ostatak je iz uvoza. To varira ovisno o godini – klimatološkim i agrometeorološkim prilikama, vremenu, urodu…
  • Najveći udio: paprika crvena (5 000 t.), krastavci (1.500), grah (1 000 t.), cikla (oko 1000 )
  • Ostalo: feferoni, patlidžan, mahuna, grašak : 2 000

Proizvodnja u tvornici Kalnik:

  • Na veličinu proizvodnje u pojedinoj godini najviše utječu planovi prodaje/proizvodnje, ali       instalirani kapaciteti
  • U najvećem dijelu proizvodnja je sezonska – prerada odmah po urodu iz svježeg povrća
  • Zato je presudno pravilno rasporediti preuzimanje povrća, kako bi nam tvornica radila optimalnim kapacitetom, da može preuzeti sve raspoložive količine povrća i preraditi ih. U pravilu je riječ o lako kvarljivim sirovinama.
  • Važno:
    • organizacija preuzimanja povrća,
    • sjeme – sorte – od ranih do kasnih,
    • praćenje proizvodnje od sjetve do berbe,
    • stručna agronomska pomoć i vođenje proizvodnje
  • Kvaliteta: postoje propisani standardi kvalitete za svaku vrstu povrća koji se moraju poštivati i o kojima ovisi cijena, ali i mogućnost odbijanja preuzimanja ako nisu zadovoljeni standardi
  • Preuzimanje i doprema u tvornicu ovisi o količini: direktno/organizatori

Cijene:

VOĆE:

  • JABUKA INDUSTRIJSKA 1,00 kn/kg.
  • ŠLJIVA 3,00 kn/kg.
  • VIŠNJA 3,10 kg.

Cijene su fco istovareno u  tvornici Voće Koprivnica. Plaćanje 60 dana.

POVRĆE:

  • PAPRIKA CRVENA ZA AJVAR  2,70 kn/kg.
  • PATLIĐAN                                    1,50 kn/kg.
  • FEFERONI LJUTI                       7,00 kn/kg
  • FEFERONI BLAGI                      4,00 kn/kg.
  • KRASTAVCI EXTRA KLASA     7,00 kn/kg
  • KRASTAVCI I KLASA                 5,80 kn/kg
  • KRASTAVCI II KLASA               3,80 kn/kg,
  • KRASTAVCI III  KLASA             1,10 kn/kg.
  • CIKLA                                             0,90 kn/kg

 

Cijene su fco naša tvornica Kalnik Varaždin. Plaćanje za krastavce 30 dana, ostalo povrće 60 dana.

Uvjeti kupoprodaje za narednu godinu definirati će se ugovorima u veljači 2018.

Ostale kulture i mogućnosti:

  • Podravka koristi i druge sirovine koje mogu biti predmet interesa
  • Bio i organski uzgoj: razvojni planovi Podravke/ baza potencijalnih proizvođača
  • Začinsko bilje: imamo u potrebama; zahtjevi kvalitete/mikrobiologija – postoje mogućnost suradnje po određenim kulturama – potreban razgovor s potencijalnim dobavljačem.

Sušeno povrće: Hrvatska ima potencijale za proizvodnju, ali nema sušaru (Vrpolje ) Spremni smo pomoći, surađivati i kupovati po našoj specifikaciji i tržnim cijenama, uz proceduru uvođenja dobavljača.

Kontakti u Podravki:

  • Žitarice: Zlatko Đelekovčan, Milan Brnica, Nataša Posavec, Željko Kaić
  • Voće: Zlatko Đelekovčan, Ranko Tušek, Josip Petras
  • Povrće: Zlatko Đelekovčan, Ranko Tušek, Vesna
  • Podravkina mail adresa:

ime.prezime@podravka.hr

U prilogu je prezentacija o nabavi voća,povrća i žitarica.

NABAVA VOĆA POVRĆA I ŽITARICA