Početkom mjeseca rujna Uprava groblja uz pomoć komunalnog radnika Stjepana Janušića iz Držimurca i radnika zaposlenih Programom javnih radova Hrvatskog zavoda za zapošljavanje: Milana Ružića iz Palovca, Ivana Ignaca, Bože Ignaca i Mire Oršoša iz Piškorovca, krenula je s uklanjanjem ostataka nadgrobnih spomenika na razrušenim i napuštenim grobovima na svim grobljima općine.

Dosada su uklonjeni ostaci spomenika i humci s oko 160 grobova (74 na groblju M.Subotica-Štefanec, 27 na groblju Benkovec-Jurčevec, 32 na groblju Palovec i 23 na groblju Držimurec-Strelec) te su zaravnane veće neravnine na grobljima. Tvrtka Kabel-mont d.o.o. iz Domašinca na groblju Palovec uklonila je nasade borova i nešto niskog raslinja, a na groblju Mala Subotica-Štefanec nasade čempresa i živicu nakon čega su zaravnane rupe na mjestima tih nasada.

Na groblju Mala Subotica-Štefanec formirane su tri staze, dvije velike, između 1. i 2.polja te između 2. i 3. polja, na istoj lokaciji samo u većoj širini, a jedna staza poprijeko 2. polja koja spaja 1. i 3. polje. Posipane su lomljenim kamenom. Tvrtka Promming d.o.o. iz čakovca otkupila je dijelove uklonjenih nasada s oba groblja, sasjeckala ih i otpremila u svoje skladište. Ostalo je korenje koje će ista tvrtka otpremiti s groblja čim završi s nabavom novog stroja za sjeckanje drvenastih dijelova pomiješanih s zemljom.

Na groblju Palovec preostalo je formiranje druge staze na mjestu gdje su rasli borovi, a na grobljima Mala Subotica-Štefanec i Palovec sadnja novih nasada na mjestima koja će se odrediti u dogovoru s mjesnim odborima te ograđivanje groblja. Ti radovi trebali bi se izvršiti do kraja sljedeće godine.


Sve fotografije pogledajte u našoj galeriji.