14. lipnja o.g. u Novom naselju položen je kamen temeljac za izgradnju 181. šenštatske kapele u svijetu, te ujedno prve uopće u Hrvatskoj. Na središnjem dijelu susreta koji je  započeo je duhovnom obnovom te čitanjem povelja, te se nadalje nastavio svečanom misom u 16.30h u crkvi Rođenja Blažene djevice Marije u Maloj Subotici okupilo se oko tri tisuće vjernika. Nakon mise, procesijom su se svi prisutni zaputili na polaganje kamena temeljca, čiji blagoslov je dao Varaždinski biskup Josip Mrzljak.
Financiranje šenštatske kapele

Šenštatska kapela koja ima odobrenje Biskupije Varaždinske, vrijedna je oko petstotina tisuća kuna. Kapela se financira se od dotacija te dobrovoljnih priloga. Vanjske mjere kapele čiji je izvođač radova firma „Žulić graditeljstvo“ iz Palovca, iznose 8,27×6,37, dok je visoka 8,40m. Posveta kapele predviđena je na blagdan Marije Kraljice, 22. kolovoz iduće godine. Zemljište na kojem će se gradite kapela, a u vrlo bliskoj budućnosti i šenštatsko svetište, ukupne je površine oko 11.500 četvornih metara.  Šenštatskoj zajednici zemljište površine 5.500 četvornih metara darovala je općina Mala Subotica, dok je preostalih 6.000 metara kvadratnih financirala upravo šenštatska zajednica.

Šenštatsko svetište u Maloj Subotici prvo u Hrvatskoj
Velike stvari se događaju upravo u Maloj Subotici, čiji stanovnici još nisu svjesni što zapravo dobivaju izgradnjom prvog takvog svetišta u Hrvatskoj. Doznali smo da će idejni projekt šenštatskog svetišta biti gotov do kraja 2009. godine. Svetište će biti u obliku srca, sa velikim okolišem te kućom za duhovnu obnovu gdje će dolaziti ljudi iz svih krajeva Hrvatske, pa i svijeta.

Počeci šenštatske zajednice u Međimurju
U 2000. i 2001. godine Međimurske obitelji polako pristupaju šenštatskoj zajednici. 2002. godine pristupila je i obitelj Josipa Škvorca iz Male Subotice, glavnog inicijatora gradnje šenštatskog svetišta koji je u razgovoru s načelnikom općine Josipom Šegovićem potaknuo ideju o gradnji kapele upravo u Maloj Subotici. U karti svijeta šenštatskih kapela, iz Hrvatske će iskočiti samo jedno mjesto – Mala Subotica, i to mora biti velika čast svim stanovnicima tog sela. Šenštat kao pokret djeluje po krugovima. U pojedinom krugu nalaze se do petnaest obitelji, koji ovisno o broju obitelji cijelo vrijeme razmjenjuju lik Gospe hodočascnice koja dijeli milosti po kućama i gdje ostaje do tri dana, te se nakon toga prenosi na drugu obitelj. U Hrvatskoj trenutno djeluje oko 1.500 šenštatskih obitelji. Najpoznatiji šenštatski štovatelj u hrvata zasigurno je bio Marko Culej, dok je osnivač pokreta nijemac pater Josip Kentenich, rođen 18. studenog 1885. u Gimnichu.