S radom je krenuo Centar izvrsnosti iz matematike čije je sjedište u Maloj Subotici. Više od stotinu osnovnoškolaca (točnije 104) izrazilo je želju za stjecanjem dodatnih matematičkih znanja i vještina. Tri skupine učenika petog razreda: Kao što se i očekivalo najviše zainteresiranih učenika bilo je u petom razredu, više od pedeset. Zbog tako velikog broja učenika oni su raspoređeni u tri skupine. Kod šestih razreda napravljene su dvije to po jedna kod sedmih i osmih razreda. Više od stotinu učenika koji su se spremni  uhvatiti u koštac sa složenijim matematičkim sadržajima hvalevrijedna je brojka koja pokazuje da dobar dio međimurskih osnovnoškolaca ne doživljava matematiku kao bauk, već kao predmet u kojem je potreban predan, uporan i strpljiv rad.


Dobre vibracije
Nakon prvog dana osjetila se pozitivna energija jer su se na jednom mjestu našli učenici (i učitelji) koji žele unaprijediti svoje matematičko znanje i iskustvo. Sama činjenica da su djeca spremna svake druge subote izdvojiti cijelo prijepodne za matematičke sadržaje dovoljna govori sama za sebe u kakvoj poticajnoj atmosferi se radi.

Centri izvrsnosti su besplatni
Ono što je potrebno još jednom naglasiti da su Centri izvrsnosti iz svih predmeta besplatni. Autobus, nastavni materijali, užina i sve drugo što je potrebno financirani su od strane županije.

Motivacija u vidu natjecanja, izleta i pripreme za daljnje obrazovanje
Zašto se dolazi u matematički Centar izvrsnosti ? Ono što će matematičare najprije zaokupiti jest Županijsko natjecanje iz matematike u Kotoribi posljednjeg dana ovog mjeseca. U rad Centra uključena su djeca koja su se plasirala na to natjecanje kao i oni koji žele dodatno poboljšati svoja znanja nevezano uz natjecanja. Dodatni rad pomoći će natjecateljima da se bolje pripreme, a ostalim učenicima da lakše savladaju i prošire gradivo koje rade u školi. Veća širina i opseg znanja sigurno će svima biti od velike pomoći u srednjoškolskom obrazovanju. A u planu su natjecanja i izleti na razini Centra što će sigurno biti dodatna motivacija učenicima za rad…

Zajedništvo matematičkih zaljubljenika
Velika prednost učenika koji su došli u Centar je potpuno nova skupina u kojoj su se zatekli. Novi učitelj koji radi na drugačiji način daju učenicima prigodu da steknu nova iskustva. Skupine sačinjavaju učenici koji žele usavršiti svoja znanja i poticajno djeluju jedni na druge. Nakon nekoliko susreta sigurno će se i sami učenici više osloboditi, uključiti u rad s nastavnim sadržajima što će im omogućiti da uče i rade u opuštenoj atmosferi bez pritisaka ocjena i ispitivanja.


Poziv osmašima
Kao što se očekivalo najmanji odaziv je bio u osmom razredu. Jedan od razloga je vjerojatno složenost i težina gradiva, a drugi razlog razne aktivnosti koje se dešavaju u subotnje prijepodne (vjeronauk u Crkvama vezan uz Svetu  potvrdu, razne sportske i ostale izvanškolske aktivnosti). Osmi razred bi trebao biti sistematizacija osnovnoškolskog znanja kao priprema za prelazak u srednjoškolske klupe, no na žalost tu se najčešće događa obrnuta situacija. Učenici se osipaju u razne aktivnosti pa matematika biva veliki problem u srednjoj školi, iako je učenicima dana prigoda da se još kvalitetnije pripreme za nastavak školovanja. Zainteresirani učenici osmih razreda se mogu javiti u OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica preko web stranice i u direktnom kontaktu saznati što se može napraviti.