Dana 10. srpnja 2011. godine održani su izbori za izbor članova vijeća nacionalnih manjina, te za izbor predstavnika nacionalnih manjina u Međimurskoj županiji, Gradu čakovcu, Gradu Murskom Središću, te u općinama Kotoriba, Mala Subotica, Nedelišće, Orehovica, Podturen i Pribislavec. Detalji u nastavku.

Proteklu nedjelju održani su izbori za vijeća nacionalnih manjina. U Međimurju pripadnici manjina glasali su i za svoje predstavnike  u općinskim i gradskim vijećima. Svoje liste u našoj županiji istaknuli su pripadnici romske, srpske i ruske nacionalne manjine.

Najveći odaziv na glasovanju za vijeće romske nacionalne manjine i predstavnike u općinskim i gradskim vijećima zabilježen je u Općini Kotoriba 64,08%, a najmanji u Općini Orehovica 7,5%.

Vijeće nacionalne manjine u županijama ima 25, u gradovima 15, a općinama 10 članova. Pravo na predstavnike ostvaruju u jedinicama lokalne samouprave gdje čine više od 1,5 posto u ukupnom stanovništvu ili imaju više od 200 pripadnika, dok ih na županijskoj razini mora biti više od 500. Da bi glasački listić bio valjan, glasači su na izborima za Vijeća nacionalnim manjina na županijskoj razini mogli zaokružiti najmanje jednog, a najviše 25 kandidata.

Dvadeset pet kandidata koji osvoje najveći broj glasova postaju članovi Vijeća nacionalne manjine. Nakon isteka rok od 48 sati za prigovore, rezultati postaju konačni, a župan, načelnici i gradonačenici sazivaju  konstituirajuće sjednice Vijeća na kojima će se tajnim glasovanjem između izabranih članova izabrati predsjednici.

Srpska i ruska manjina izabrala je po jednog predstavnika. Kod Srba to je Zorica Leich, a kod Rusa Svjetlana Jakopić. Inače, zadaća vijeća nacionalnih manjina je zaštita manjinskih prava. Mandat članova je neopoziv, a izbori se održavaju svake četiri godine.

1. U Međimurskoj županiji izabrano je 25 članova vijeća romske nacionalne manjine, od predloženih 50 kandidata, a glasovalo je 30,81% birača. Također je izabran jedan predstavnik ruske nacionalne manjine, od jednog predloženog kandidata, a glasovalo je 17,16% birača. Izvršen je i izbor jednog predstavnika srpske nacionalne manjine, od jednog predloženog kandidata, a glasovalo je 2,03% birača.

2. U Gradu čakovcu izabrano je 15 članova vijeća romske nacionalne manjine od predloženih 30 kandidata, a glasovalo je 31,34 % birača. Također je izabran jedan predstavnik srpske nacionalne manjine od jednog predloženog kandidata, a glasovalo je 2,81 % birača.

3. U Gradu Murskom Središću izabran je jedan predstavnik romske nacionalne manjine, od predloženog jednog kandidata, a glasovalo je 29,22 % birača.

4. U Općini Kotoriba izabran je jedan predstavnik romske nacionalne manjine, od dva predložena kandidata, a glasovalo je 64,08 % birača..

 5. U Općini Mala Subotica izabrano je 10 članova vijeća romske nacionalne manjine, od predloženih 10 kandidata, a glasovalo je 29,12 % birača.
 
6. U Općini Nedelišće izabrano je 10 članova vijeća romske nacionalne manjine, od predloženih 20 kandidata, a glasovalo je 26,84 % birača.

7. U Općini Orehovica izabrano je 10 članova vijeća romske nacionalne manjine, od predloženih 10 kandidata, a glasovalo je 7,50 % birača.

8. U Općini Podturen izabran je 1 predstavnik romske nacionalne manjine od predloženih dva kandidata, a glasovalo je 62,37 % birača.

9. U Općini Pribislavec izabrano je 10 članova vijeća romske nacionalne manjine od predloženih 10 kandidata, a glasovalo je 43,23 % birača.

Nisu provedeni izbori za izbor 25 članova vijeća slovenske nacionalne manjine, te za izbor jednog predstavnika albanske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji, jer nisu bili podnijeti prijedlozi kandidata. Također nisu provedeni izbori za izbor jednog predstavnika slovenske nacionalne manjine u Gradu čakovcu, jer nisu bili podnijeti prijedlozi kandidata.

Tijekom provođenja izbora nije bilo nekih negativnih ili izvanrednih okolnosti.

Rezultate po gradovima i općinama skinite klikom ovdje