Na inicijativu Franje Jankovića-Kefice, koji već tri godine razmišlja da se osnuje jedna ekološka udruga koje trenutno nema u Maloj Subotici, to se ove godine i ostvarilo. Ideju za osnivanje eko udruge dobio je gledajući Jurčevsku gmajnu prepuno smeća, a koja je nekad bila oaza gdje su u mladosti on i njegovi vršnjaci provodili čitave dane u igri i smijehu. Došao je na ideju, pošto je Jurčevska gmajna prepuna vrba, da se iste posijeku, prodaju te da se taj novac iskoristi za uređenje tog prostora.
Osnivačka skupština održana je 09. svibnja o.g. Tada je za predsjednika udruge izabran Zlatko Zadravec-Bajt, a za potpredsjenika Franjo Janković-Kefica, tajnik udruge je Bojan Požgaj, a blagajnik Franjo Puklek. U nadzorni odbor izabrani su Ivo Dominić, Franjo Cirkvenčić, te Drago Novak. Trenutni članovi skupštine udruge još su Zlatko Dominić, Miroslav Horvat, Vlado Vlašić, Josip Sklepić, Vlado Horvat, Ivica Švenda te Drago Mesarić.
Do sada su već napravili nevjerovatan posao, i uistinu se već očituju obrisi od njima zamišljene oaze mira na Jurčevskoj gmajni. Koliko ga smeća bilo, dovoljno je reći da su odvezli preko deset prikolica otpada.
Eko udruga „Vrba Jurčevec“ moli svaku osobu voljnu druženja, da se učlani u udrugu te svojim radom i znanjem potpomogne zamišljeni projekt o kojem ćemo nadalje izvještavati, kako o dosad učinjenim tako i  o planiranim akcijama.
Ukoliko Vas zanimaju kakve informacije ili imate želju za učlanjenjem, možete se javiti predsjedniku Zadravcu na ovaj broj: 099 / 509 3882. Udruga ovim putem upućuje apel da se više ni u kome slučaju ne odvozi smeće na Jurčevsku gmajnu, nego da se čuva okolina. Slike s osnivačke skupštine možete pogledati u galeriji.